Legenden om Pineau des Charentes fortæller, at en cognacproducent i 1589 hældte druemost i en tønde, som, han troede, var tom. Tønden blev lagt i kælderen til fadlagring.
I virkeligheden var der cognac i tønden, så da den blev åbnet nogle år senere, fandt man denne bløde dessertvin. Pineau des Charentes fornægter dog ikke sit cognac-ophav.

Pineau des Charentes kan laves både på hvide og røde druer. Den hvide, som jeg smagte, er lavet på 2/3 Ugni Blanc druemost og 1/3 cognac.
Farven
Vinen har en mørk, gylden farve. Den er helt klar og har tydelige gardiner indvendig i glasset.
Duften
Pineau des Charentes dufter af mandler og modne æbler. Du ved, ligesom der dufter, hvis man om efteråret går i en frugthave med solvarme nedfaldsæbler.
Smagen
Vinen har en lang, blød eftersmag. Den er sød, rund og med den skønneste smag af modne æbler og honning.
Huset Francois Voyer
Francois Voyer var en af de første producenter i området Grand Champagne, 1er Cru du Cognac, til selv at destillere cognac og modne den på fad i 1870’erne i stedet for som tidligere blot at sælge druerne til andre producenter.
Det har man nu gjort i 5 generationer, og Francois Voyer er kendt som et af de bedste cognachuse i Grand Champagne. Her laver man ikke bare god cognac, men “håndlavet” og særligt udvalgt cognac.
Vingården består af 28 ha vinmarker, udelukkende tilplantet med Ugni Blanc.
I 1960’erne begyndte man at udvikle og aftappe cognac under eget navn. Nogle af cognac’erne, som kan købes nu, er lavet af 80-90 år gammel cognac. Bestemt ikke billige dråber. En flaske fra fad no. 4 med mellem 80 og 90 år på bagen koster €1.499,- for 70 cl!
Druen
Ugni Blanc er som navnet siger en grøn drue. Den er synonym med druen Trebbiano Toscano og indgår i stort set alle hvidvine fra Italien.
Ugni Blanc høstes tidligt og giver en syrlig hvidvin med en alkoholprocent på ca. 8 %. Da det også er den drue, man laver cognac på, er denne Pineau des Charentes 100% Ugni Blanc.

Fakta om Pineau des Charentes
- Hvid hedvin fra huset Francois Voyer, Frankrig.
- Dessertvin lavet på 2/3 ugæret druemost af druen Ugni Blanc og 1/3 cognac. Modnes minimum 18 måneder på egetræsfad.
- Alhoholprocent: 17,5%.
- Sukkerindhold: Minimum 125 g sukker pr. liter.
- Serveringstemperatur: Afkølet 8-10° som aperitif eller ved 15-16°, når den serveres efter maden.
- 0,75 l koster kr. 169,- hos Vinoble i Ringe.
- Anbefales til: Aperitif, desserter eller som likør til kaffen.
- Holdbarhed efter åbning: 2-3 måneder, tættillukket i køleskabet.
Vil du have et alternativ til denne vin, vil jeg anbefale en Vista Alegre Fine Rosé portvin. Læs om min smagning af den her.
Skriv et svar